KoKiVa-hankkeen kiitokset!

Vipuvoimaa EU:lta 2014 - 2020
Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto

KoKiVa-hanke (Koulutuksellinen kiinnostus ja valinnat) käynnistyi kesäkuussa 2022 Oulun yliopiston ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden yhteishankkeena, jota rahoitti Euroopan sosiaalirahasto ajanjaksolla 06/2022–10/2023. Tässä blogikirjoituksessa projektipäällikön ajatuksia hankkeen vaiheista, yhteenvetoa tuloksista sekä kiitokset kaikille hankkeeseen osallistuneille!

Ajatus hankkeesta syntyi kahdesta syystä:

1) Suomessa sekä koulutus- että uravalinnat ovat vahvasti sukupuolen mukaan jakautuneita, ja tämä on vahvempaa kuin muissa EU maissa (THL, 2023)

2) Työelämä muuttuu kiihtyvään tahtiin ja koulutusjärjestelmällä on haasteita pysyä mukana muutoksissa.

Tavoitteena olis siis kehittää ja testata sukupuolisensitiivinen ja pedagoginen työelämävierailumalli koulu-työelämäyhteistyön tueksi, nettisivusto kohtaamispaikaksi opetushenkilöstölle ja työelämäedustajille sekä tukimateriaalit työelämävierailujen suunnittelun ja toteutuksen tueksi.

Hankkeessa:

  • rakensimme duuniskooppi-nettisivuston koulu-työelämäyhteistyön kohtaamispaikaksi
  • määrittelimme etä- ja livetoteutuksia varten kolmivaiheisen työelämävierailumallin
  • laadimme tukimateriaalit opetushenkilöstölle ja työelämäedustajille työelämävierailujen suunnittelun ja toteutuksen tueksi
  • testasimme ja pilotoimme nettisivuston, tukimateriaalit ja työelämävierailumallin yhdessä Oulun alueen aineenopettajien, opinto-ohjaajien ja yritysten edustajien kanssa
  • järjestimme koulutuksia, esittelimme ja jalkautimme tuloksia

Kahdeksan järjestettyä pilottia keväällä ja syksyllä 2023 olivat hankkeen toimenpiteiden kannalta keskeiset vedenjakajat kehittämistyössä. Ennen pilotointeja keskityimme rakentamaan nettisivuja ja määrittelemään tukimateriaalien sisältöjä ja huomioimaan näissä työelämävierailumallin. Keskeistä kehittämistyössä oli prosessimainen työskentely, jossa kohderyhmien palautteita ja tarpeita huomioitiin läpi hankeajan.

Pilottien työelämävierailut toteutuivat ICT-alan edustajien (5 kappaletta) ja opetus- ja kasvatusalan edustajien (3 kappaletta) kanssa. Työelämäedustajat kertoivat omasta koulutus- ja urapolustaan, työtehtävistään, alastaan sekä edustamastaan yrityksestä/organisaatiosta. Pilotoinnit järjestettiin opinto-ohjauksen, psykologian, ruotsinkielen, englanninkielen ja äidinkielen oppitunneilla sekä yrittäjyyskurssin yhteydessä. Kaikki osapuolet (lukiolaiset, opetushenkilöstö, työelämäedustajat) antoivat kehittämisen kannalta keskeistä palautetta kyselylomakkeilla. Saimme vastauksia kohderyhmiin kuuluvilta opetushenkilöstöltä ja työelämäedustajilta (N = 18) sekä lukiolaisilta ennen työelämävierailuja (N = 155) ja työelämävierailujen jälkeen (N = 94).

Pilottien yhteydessä kerätyn palautteen pohjalta paransimme nettisivustoa ja tukimateriaalia loppukäyttäjien näkökulmista sekä teknisten ratkaisujen että sisältöjen osalta. Loimme opetushenkilöstölle lisämateriaalia tueksi tasa-arvon, segregaation ja sukupuolisensitiivisyyden käsittelyyn lukiolaisten kanssa. Lisäksi tiivistimme ja selkeytimme visuaalisesti mielekkääseen muotoon, miten huomioida vuorovaikutus ja sukupuolisensitiivisyys lukiolaisten kanssa.

Kehitystyö huipentui hankkeen loppupuolella livenä pidettyjen koulutusten toteuttamiseen. Järjestimme syksyllä koulutuksia kahdessa eri lukiossa Oulun alueella sekä yhden koulutuksen, johon osallistui opetushenkilöstöä Oulun alueelta. Työelämäedustajille järjestimme aamupalatilaisuuksia, joissa koulutimme ja kartoitimme erilaisten yritysten/organisaatioiden toiveita ja tarpeita tulevaisuuden koulu-työelämäyhteistyön toteuttamiselle ajatellen muuttuvaa työelämää.

Vaikka KoKiVa-hanke tulee päätökseensä, toivomme toki duuniskooppi-sivustolla olevan materiaalin palvelevan lukiolaisten työelämävierailujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Nettisivuja ei päivitetä työelämäkorttien osalta, mutta uuden mahdollisen rahoituksen turvin olisi tarkoitus jatkokehittää myös näitä ja toteuttaa pilotteja.

Hanke saa jatkoa siltä osin, että keväästä 2024 alkaen Maj ja Tor Nesslingin säätiön jalkauttamisrahoituksen turvin tulemme vuoden verran järjestämään koulutuksia ja työpajoja sekä livenä että etänä. Joten jos aihe kiinnostaa ja haluaisit lukiollesi tällaisen koulutuksen, seuraathan duuniskooppi-verkkosivustoa tai sosiaalisen median tilejämme (Facebook, Linkedin, X/Twitter ). Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen jenni.korpi[at]oulu.fi.

KoKiVa-hanke esittää lämpimät kiitokset hankkeen toimintaan osallistuneille lukiolaisille, opetushenkilöstölle ja työelämäedustajille sekä yhteistyökumppaneille ja verkostoille! Kiitos myös hankeväelle! Matka on ollut kiinnostava, opettavainen, haastavakin uusien asioiden ja teemojen äärellä, mutta ennen kaikkea antoisa.

Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta kaikille!

Alta löydät linkit hankkeen keskeisimpiin materiaaleihin:

Tukimateriaali, opetushenkilöstö: https://duuniskooppi.fi/sisallot/opetushenkiloston-perehdytysmateriaali/

Tukimateriaali, työelämäedustajat: https://duuniskooppi.fi/sisallot/tyoelamaedustajien-koulutus/

Asiantuntijahaastattelu: https://duuniskooppi.fi/sukupuolisensitiivisen-uraohjauksen-merkitys/

Nuorten haastatteluvideo, opetushenkilöstölle suunnattu: https://youtu.be/Vyv-lTjzISo

Nuorten haastatteluvideo, työelämäedustajille suunnattu: https://youtu.be/lHERiq0ecz0

Vinkit vuorovaikutukseen: https://duuniskooppi.fi/teemat/vinkkeja-vuorovaikutukseen/

Vinkit sukupuolisensitiivisyyteen: https://duuniskooppi.fi/teemat/tutkimuksesta-kaytantoon/

Teknologiakokeilu: https://duuniskooppi.fi/teknologiakokeilu-kokivan-tyoelamavierailumallin-tueksi/

Animaatio: https://www.youtube.com/watch?v=iRnbXe4VKPI

Vinkit opetukseen: https://duuniskooppi.fi/materiaalivinkkeja-opetukseen/

Muita blogikirjoituksia: https://duuniskooppi.fi/ajankohtaista/

Oulun Yliopisto
Oulu
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vipuvoimaa EU:lta 2014 - 2020
Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto